2.4.1 Groen
Dit scherm bestaat uit maximaal 3 blokken:
- doelstellingen;
- actuele beleidsontwikkelingen en
- actiepunten.
Via het + teken worden de details zichtbaar. Als er geen details zijn wordt het blok niet getoond.
Doelstellingen
- Behouden en versterken van het groene karakter van de stad en van de biodiversiteit.
- Verbeteren van de leefbaarheid.
- Klimaatadaptief inrichten van de buitenruimte.
Actuele beleidsontwikkelingen
Bestedingsvoorstel vanuit het Fonds Groen, water en recreatie
In het College Uitvoeringsprogramma is voor de periode van 2023-2026 in totaal € 10 miljoen gereserveerd voor investering in groen, water en recreatie. Daartoe is het Fonds Groen, water en recreatie ingesteld. Een groot deel van het bestedingsplan is geïntegreerd in het Meerjarenprojectenplan Buitenruimte 2023-2026 dat in juli 2023 integraal als onderdeel van de Perspectiefnota door de raad is vastgesteld. In 2024 zijn een groot aantal 'vergroeningsprojecten' geprogrammeerd waarvan een deel ook al in 2023 is opgestart. Dit betreft onder andere:
- Het voortzetten van de campagne 'Groen moet je doen'. De nadruk zal liggen op het onttegelen en vergroenen van de openbare ruimte. Bewoners kunnen hier vanaf 2024 weer ideeën voor aandragen.
- In de komende jaren worden zo veel mogelijk speel- en schoolpleinen groener ingericht. Dit draagt bij aan onze ambities ten aanzien van natuurlijk spelen en klimaatadaptatie.
- Bomen zijn van groot belang voor de groenstructuur en groene uitstraling van Amstelveen. Veel bomen hebben plaats moeten maken voor de realisatie van grote infrastructurele projecten zoals de A9 en de Amstelveenlijn. Het groen wordt na afronding hersteld: nieuwe bomen worden aangeplant. Daarnaast planten we in 2024 extra bomen in de gemeente. Deze aanplant wordt meegenomen in de jaarlijkse bomenrenovatie waarbij bomen worden vervangen ten behoeve van een gezond bomenbestand.
- In 2024 investeren we extra in het vervangen van heesters waarmee we speciale aandacht geven aan het vergroten van de biodiversiteit.
- In Amstelveen-zuid is in 2022 en 2023 de aanleg van een skatebaan voorbereid in de groenzone tussen Schweitzerlaan en Legmeerdijk. Onder andere door de gekozen voorkeurslocatie en door de extreem gestegen prijzen van grondstoffen is aanvullend budget nodig gebleken en beschikbaar gesteld. Daarnaast wordt de omgeving van de nieuwe skatebaan groener ingericht.
- Na realisatie van de Amstelveenlijn blijkt de groene uitstraling van de route te kunnen worden vergroot door de nu nog zeer versteende middeneilanden van de rotondes te vergroenen. Bovendien is dit vanuit de richtlijnen voor inrichting van rotondes nodig. Het is van belang dat er geen doorzicht over de rotondes is. Door de middeneilanden te vergroenen worden beide doelen bereikt.
- Een deel van de Bovenkerkerweg is in 2023 verdubbeld conform verkeersbesluit. Daarnaast wordt de zonkenproblematiek van de Bovenkerkerweg gefaseerd en structureel aangepakt. Zonken zijn kuilen in de weg, die vrij plotseling ontstaan door met name het onttrekken van vocht, in dit geval door de populieren die naast de weg staan. Op basis van een nieuw groeninrichtingsplan kiezen we voor gevarieerde bomen en beplanting die geen zonken veroorzaken. Daarmee compenseren en herstellen we het huidige groen.
Vergroening t.b.v. klimaatadaptatie
Het openbaar groen vormt een belangrijke basis voor de leefbaarheid van de woon- en werkomgeving in Amstelveen. Naast een visuele en ecologische waarde levert groen een grote bijdrage aan het verminderen van problemen die voortkomen uit klimaatverandering. Dit geldt met name voor bomen en aaneengesloten bosschages. Aan de hand van het vastgestelde Klimaatadaptatiebeleidsplan geven we vorm aan een klimaatrobuuste buitenruimte voor 2050. We richten ons daarbij op koppelkansen met bestaande renovatieprojecten en nieuwe klimaatrichtlijnen voor nieuwbouwlocaties. Groene maatregelen hebben hier de voorkeur boven grijze maatregelen. Via communicatiecampagnes worden ook bewoners bewust gemaakt van het klimaatbestendig (en groener) inrichten van hun eigen terrein. Externe partners zoals waterschappen en de MRA worden ook bij dit proces betrokken. In dit kader is in 2023 uitvoering gegeven aan de motie "Groene pergola’s: innovatie in klimaatadaptatie", waarbij de mogelijkheden voor het creëren van groene pergola’s (analoog aan The Green Leaf of Groningen) voor een aantal drukbezochte pleinen en straten in Amstelveen is onderzocht en uitgevoerd. In 2024 worden de effecten van de “Green Leaf” in Amstelveen gemonitord op basis waarvan bepaald wordt hoe kansrijk deze pergola’s zijn voor het bestrijden van hittestress. Daarnaast wordt bekeken of er ruimte is voor kleinschalige aanvullende maatregelen voor vergroening van de openbare ruimte, zoals de lantaarns.
'Groen-voor-groen beleid'
Specifieke aandacht is er voor het 'groen-voor-groen beleid' bij de grootschalige kap van bomen bij grote infrastructurele projecten (zoals de verbreding A9). Amstelveen gaat dit groen compenseren met bijdragen van de overheden die deze projecten hebben uitgevoerd. Dit is nog los van de herinrichtingsplannen en kredieten voor de totale landschappelijke inpassing van onder meer de overkappingen over de A9 die in de komende jaren gemaakt en aangevraagd gaan worden. De inrichting van de enkele noordelijke groenstroken (Operabuurt, Meanderpark) wordt de komende twee jaar nader vormgegeven. Dit biedt een mooie kans om het groenbestand in Amstelveen een impuls te geven. Daarnaast geldt dat gekapte bomen in kleinschalige projecten passend worden gecompenseerd.
Groenonderhoud en ecologie
Het groenonderhoud en de groenrenovaties in Amstelveen vinden plaats op basis van eerder vastgestelde beeldkwaliteits-, beheer- en beleidsplannen en de VTA-veiligheidscontrole van bomen. Er is aandacht voor het vergroten van de ecologische waarde van bermen/gazons. Op bepaalde plaatsen wordt het ‘sinusmaaien' toegepast, waarbij de frequentie van het maaien per locatie verschilt, waardoor de biodiversiteit toeneemt. De bermen in het buitengebied worden ter bevordering van de biodiversiteit in de aanbesteding van de nieuwe bestekken grotendeels gemaaid en afgeruimd .
Groenvisie
In 2023 is begonnen met het opstellen van een nieuwe groenvisie. Deze visie zal het huidige groenstructuurplan vervangen. De visie wordt opgesteld aan de hand van vier actuele thema’s: identiteit, klimaat, gezondheid en natuur. Daarbij wordt in de groenvisie ook de relatie gelegd met het (oppervlakte)water. Deze groenvisie wordt opgesteld in drie fases. De eerste analysefase is afgerond en er is gestart met de tweede en derde fase: ‘de visie’ en ‘een aanzet voor de uitvoering’. De tweede en derde fase worden in 2024 afgerond en aan de raad voorgelegd. Om ervoor te zorgen dat de visie breed gedragen wordt, betrekt de gemeente haar partners in de verschillende fases.
Actualiseren bomenbeleid
Het huidige Bomenplan is opgesteld in 2008 en sluit onvoldoende aan op de toegenomen ambities voor de bomen in Amstelveen. Bomen zijn van grote invloed op het leefklimaat. In 2024 wordt dan ook een nieuw bomenbeleidsplan opgesteld.
Actualisatie en spel- en recreatiebeleid
Het huidige beleid geeft een goed kader voor de inrichting en vervanging van speelplaatsen in de gemeente. In 2024 wordt dit beleidskader aangescherpt waarbij een betere aansluiting wordt gezocht op een groene inrichting van de speelplaatsen en waarbij ook andere actuele ontwikkelingen op het gebied van recreatie in het beleid worden verwerkt.
Actiepunten
Wat gaan we doen? | type | planning |
---|---|---|
Opstellen beleidsplan bomen | Raad | 4e kwartaal |
Actualiseren spel- en recreatiebeleid | Raad | 4e kwartaal |
Groenvisie | Raad | 4e kwartaal |