2.1.1 Zorg en welzijn
Dit scherm bestaat uit maximaal 3 blokken:
- doelstellingen;
- actuele beleidsontwikkelingen en
- actiepunten.
Via het + teken worden de details zichtbaar. Als er geen details zijn wordt het blok niet getoond.
Doelstellingen
- Alle inwoners met of zonder beperkingen kunnen meedoen in de samenleving en kunnen tevens zo lang mogelijk en zo zelfredzaam mogelijk thuis blijven wonen;
- Inwoners zijn in staat om gezond te leven;
- Inwoners voelen zich verbonden met elkaar en helpen elkaar.
Actuele beleidsontwikkelingen
Wmo
De houdbaarheid van de Wmo staat onder druk door de dubbele vergrijzing en personeelstekorten in de zorg. Ook de toegang tot de WLZ (Wet langdurige zorg) staat onder druk. Voor ouderen wordt het steeds moeilijker een passende plek in een verpleeghuis te krijgen, en voor de GGZ doelgroep ligt er een doelstelling om de instroom in de WLZ te beperken. Er is een tekort aan geschikte woningen voor ouderen en inwoners met een beperking, dat heeft ook effect op de vraag naar ondersteuning. Het vooruitzicht voor Amstelveen is dat het beroep aan Wmo ondersteuning hierdoor toeneemt en dat de behoefte aan intensieve ondersteuning stijgt. Het demissionaire kabinet heeft een wetsvoorstel aangekondigd om de eigen bijdrages voor individuele Wmo voorzieningen te verhogen, maar dat gaat op z’n vroegst in 2026 in. De verwachting is dat het huidige abonnementstarief van €19 per maand in 2024 wordt geïndexeerd. De komende jaren willen èn moeten we actief op zoek naar nieuwe manieren om inwoners met een beperking zo lang mogelijk en zo goed mogelijk zelfstandig te laten wonen.
Doordecentralisatie MOBW
Gemeenten, rijk en andere partijen werken al jaren aan de transitie ‘van beschermd wonen naar een beschermd thuis’. Deze wending moet het mogelijk maken dat mensen met psychische problemen vaker thuis of in hun eigen woonplaats kunnen blijven wonen. Door de inzet van ambulante ondersteuning (Begeleid Thuis) zal verhuizen naar een instelling voor beschermd wonen minder vaak nodig zijn. Om dit te realiseren zijn het woonplaatsbeginsel en het nieuwe objectief verdeelmodel voor gemeenten twee belangrijke instrumenten, die per 2025 worden ingevoerd.
Aanpak economische dakloosheid
Gemeenten staan sinds 2021 aan de lat om inwoners die economisch dakloos zijn geworden te ondersteunen. De aanpak economische dakloosheid is een preventieve aanpak waarbij voorkomen wordt dat inwoners die dakloos raken (door bijvoorbeeld echtscheiding, faillissement of huiselijke conflicten) direct in een neerwaartse spiraal terecht komen. De ondersteuning aan deze groep bestaat met name uit begeleiding, eventueel in combinatie met opvang in een tijdelijke woonvoorziening.
Passend woonzorgaanbod ouderen
We geven uitvoering aan het in 2023 opgestelde uitvoeringsprogramma van de Woonzorgvisie Ouderen 2022-2040 met daarin onder meer aandacht voor passend en gevarieerd woonaanbod voor ouderen en het tijdig voorbereiden op veranderende woonzorgbehoefte en ondersteuning nabij.
Het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)
Om de zorg op termijn voor iedereen toegankelijk, kwalitatief goed en betaalbaar te houden, is landelijk het Integraal Zorg Akkoord (IZA) 2023-2026 gesloten, waarin oplossingsrichtingen worden geschetst. Belangrijke speerpunten die aan de gemeenten raken zijn onder andere:
- Regionale samenwerking;
- Samenwerking sociaal domein, eerstelijnszorg en GGZ;
- Gezond leven en preventie.
Onderdeel van het Integraal Zorgakkoord is dat mensen geholpen worden met een gezonde manier van leven. Dit is uitgewerkt in het Gezond en Actief Leven Akkoord. Gemeenten ontvangen per 2023 een brede specifieke uitkering (SPUK) voor programma's op het terrein van op het terrein van bewegen, gezondheid en sociale basis. De thema's die in GALA centraal staan, komen sterk overeen met de thema's die benoemd worden in de nota sociaal domein. De SPUK IZA is een regionale uitkering, waarvoor Amstelveen namens de Amstelland gemeenten mandaathouder is. In dit kader wordt regionaal samengewerkt tussen de gemeenten, zorgverzekeraar en zorg- en welzijnsaanbieders aan thema’s preventie, GGZ en ouderen.
Ondersteuning van inwoners met GGZ-problematiek
We bevorderen het maatschappelijk herstel van inwoners met GGZ problematiek op verschillende manieren:
- We bevorderen de inclusie door een passend aanbod voor deze doelgroep in het welzijnswerk. Om dit in praktijk te realiseren werken we samen met onze ketenpartners vanuit GGZ, eerstelijnszorg en welzijn aan uitvoering van een nieuwe werkagenda GGZ. Het verstevigen van de samenwerking tussen sociaal domein, eerstelijnszorg en GGZ is daarbij en belangrijke ambitie. Dit is in lijn met de uitgangspunten in het Integraal Zorgakkoord, dat mede wordt uitgevoerd door gemeenten.
- Het project GGZ in de Wijk is eind 2022 is gestart en zal worden gecontinueerd. Doel van het project is dat inwoners met ggz-problematiek zich meer welkom voelen in de wijk en meer gebruik maken van de voorzieningen die er zijn.
- Daarnaast werken we naar aanleiding van een eerdere pilot aan een vervolg van de schuldenaanpak voor mensen met ggz-problematiek, en gaan we meer maatwerk inzetten vanuit team klantmanagers in de begeleiding van inwoners met een uitkering en GGZ problematiek.
- In regionaal verband en in samenwerking met zorgverzekeraar, eerstelijn, ggz en welzijn werken we daarnaast aan het vormgeven van mentale gezondheidscentra en laagdrempelige inlooppunten voor inwoners met ggz-problematiek.
Ondersteuning van inwoners met dementie
Eind 2023 ligt het Actieplan Dementie 2023 – 2026 “De mens zien” voor ter besluitvorming, waarmee we vanaf 2024 de ondersteuning van inwoners met dementie en hun naasten willen versterken. Hierbij zal onder andere aandacht zijn voor Amstelveen als dementievriendelijke gemeente, de borging van de sociale benadering dementie in de dementieketen, betekenisvolle daginvulling, passende mantelzorg-ondersteuning en een goede voorlichting en informatievoorziening voor zowel inwoners als mantelzorgers.
Ondersteuning van mantelzorgers
In de collegeperiode 2019-2022 is het actieplan Mantelzorg opgesteld en uitgevoerd. In 2023/2024 wordt voortgebouwd op de inzet zoals reeds is ingezet vanuit het actieplan Mantelzorg. Dit betekent dat de inhoud van het actieplan Mantelzorg niet wijzigt, maar dat er een verdere aanscherping plaatsvindt op ambities en doelen.
Vervolg aanpak eenzaamheid
Om de netwerkaanpak tegen eenzaamheid te versterken is gekozen om het netwerk Better Together Amstelveen te ondersteunen met extra capaciteit. Het netwerk richt zich op het bevorderen van deskundigheid als het gaat om het signaleren van eenzaamheid en het doorbreken van het taboe op eenzaamheid. Hiervoor is een tijdelijke projectmedewerker ingehuurd uit de beschikbare eenzaamheidsmiddelen. Daarnaast is de ambitie van het netwerk om de cursus creatief leven verder in Amstelveen uit te rollen en aan te bieden.
Diversiteitsnota
Eind 2023 wordt een nieuwe Diversiteitsnota opgeleverd. Hieraan geven we in 2024 verder uitvoering. Zo zorgen we dat Amstelveen een stad is en blijft waarin mensen zich thuis voelen, veilig voelen en zichzelf kunnen zijn. De gemeente heeft de rol de Amstelveense visie uit te dragen en initiatieven die hieraan bijdragen aan te jagen en te faciliteren. Daarnaast heeft de gemeente een verbindende rol, om mensen en initiatieven samen te brengen, zowel binnen de gemeentegrenzen als daarbuiten.
Regioaanpak Huiselijk Geweld en Kindermishandeling
De uitvoering van de regioaanpak Huiselijk Geweld en Kindermishandeling 2020-2024 wordt in 2024 voortgezet. De aanpak werkt langs drie speerpunten en richt zich op het voorkomen, stoppen en structureel oplossen van geweld. Belangrijke ontwikkelingen voor 2024 zijn het toekomstscenario voor de jeugd- en gezinsbescherming en het onderzoeken en opzetten van hulpaanbod voor plegers van huiselijk- en seksueel geweld.
Actiepunten
Wat gaan we doen? | type | planning |
---|---|---|
Uitvoeren van het actieplan dementie “De mens zien”. | Uitvoering | |
Versterken van de samenwerking rondom mensen met ggz problematiek middels de samenwerkingsagenda ggz “Samen werken aan maatschappelijk herstel” | Uitvoering | |
Versterken van samenhang met netwerkpartners in de wijk. | Uitvoering | |
Inzetten op het tegengaan van personeelstekorten in de zorg en Wmo-vervoer. | Uitvoering | |
Verbinding Wmoteam met Participe en Wijkverpleging versterken. | Uitvoering | |
Start vrouwencentrum in Amstelveen. | Uitvoering | |
Uitvoeren Brede SPUK. | Uitvoering | |
Versterken regionale samenwerking zorg en welzijn i.h.k.v. (de SPUK) Integraal Zorg Akkoord. | Uitvoering | |
Uitvoeren Brede regeling SPUK GALA. | Uitvoering |