2.1.2 Werk en inkomen
Dit scherm bestaat uit maximaal 3 blokken:
- doelstellingen;
- actuele beleidsontwikkelingen en
- actiepunten.
Via het + teken worden de details zichtbaar. Als er geen details zijn wordt het blok niet getoond.
Doelstellingen
Werk:
- Werk is een belangrijke voorwaarde bij de verdere vergroting van het mee doen in de samenleving. Het gaat om gezien worden en kansen krijgen om bij te dragen naar vermogen. Naast re-integratie is het verlenen van bijstand een belangrijk onderdeel van de Participatiewet. Als de basis (bestaanszekerheid) op orde is kunnen mensen zich verder ontwikkelen, participeren, leren waardoor de kansen op de arbeidsmarkt toenemen;
- Wij doen het op dit gebied goed als inwoners worden gezien, gehoord en geholpen.
Inburgering:
- Inburgeraars zijn zo veel als mogelijk zelfredzaam, duurzaam aan het werk en maatschappelijk betrokken;
- Inburgeraars leren een zo hoog mogelijk taalniveau.
Minimabeleid:
- We bevorderen kansengelijkheid met minimaregelingen waardoor inwoners beter kunnen participeren;
- We zetten in op een groter bereik van de regelingen en een brede aanpak van armoede;
- We streven er naar dat alle kinderen in Amstelveen dezelfde kansen krijgen en mee kunnen doen in de maatschappij;
- Gezondheidsverschillen als gevolg van armoede proberen we te voorkomen.
Schuldhulpverlening:
- Balans schuldhulpverlening heeft als doel problematische schulden zo veel mogelijk te voorkomen en zo vroeg mogelijk te signaleren;
- Inwoners met problematische schulden krijgen ondersteuning met een integraal aanbod op maat.
- Landelijk is het “actieplan geldzorgen, armoede en schulden” van kracht dat moet leiden tot een halvering van het aantal mensen met problematische schulden in 2030.
Actuele beleidsontwikkelingen
Werk
“Nederland is onmiskenbaar een welvarend land. Uit onderzoeken komt steeds naar voren dat de meeste mensen gelukkig zijn met hun leven, maar dat er tegelijkertijd sprake is van groeiende onzekerheid, toenemende ongelijkheid, verschillen in de mate waarin mensen meedelen in de economische groei en een onderhuids maatschappelijk ongenoegen.” Zo schrijft de Sociaal Economische Raad (SER) in haar rapport 'Zekerheid voor mensen, een wendbare economie en herstel van de samenleving' (2021).
De Coronacrisis heeft enkele problemen bloot gelegd, zoals de onzekerheid op de arbeidsmarkt, tekorten in maatschappelijke sectoren en achterstallig onderhoud in de uitvoering van publieke diensten. De actuele beleidsvoorstellen vanuit het Rijk gaan daarom over investering gericht op brede welvaart zoals onder meer (bestaans-)zekerheid van werk en inkomen, kansengelijkheid en toekomstig verdienvermogen. Het vraagt om sterke publieke diensten en een integrale dienstverlening op het terrein van werk en inkomen waarbij de menselijke maat het uitgangspunt is.
De Rijksoverheid ambieert in het kader van het zogenoemde 'breed offensief' een verdere vergroting van de arbeidskansen voor inwoners met een arbeidsbeperking. In 2024 wordt de re-integratie uitgevoerd conform de gewijzigde Participatiewet en de gewijzigde re-integratieverordening. We participeren op deze ontwikkelingen door middel van het opstellen van een uitvoeringsagenda voor de komende jaren.
De problemen op de arbeidsmarkt zijn groot en acuut en de oplossing van die problemen zijn cruciaal om op andere belangrijke dossiers vooruitgang te kunnen boeken. Adviezen van de Commissie Borstlap, de SER (Leven Lang Ontwikkelen), nieuwe wet- en regelgeving, de koers zoals uiteengezet in het Coalitieakkoord onze ervaringen in coronatijd maken dat we wendbaar moeten zijn en focus moeten aanbrengen. Bij de toeleiding naar werk speelt opleiding een belangrijke rol. De afgelopen jaren hebben we de focus verlegd van het bieden van opleiding om zo snel mogelijk aan het werk te komen naar een opleiding om duurzaam aan het werk te komen.
De menselijke maat, kansengelijkheid en goede dienstverlening zijn ook een leidend beginsel in het coalitieakkoord 2022 -2026 Warm hart voor Amstelveen: “Gelijke kansen voor iedereen”.
Inburgering
De nieuwe Wet Inburgering 2021 is in werking getreden op 1 januari 2022 en geldt voor iedereen die vanaf 1 januari 2022 inburgeringsplichtig is. Het beleid is er op gericht te stimuleren dat inburgeraars zo veel als mogelijk zelfredzaam, duurzaam aan het werk en maatschappelijk betrokken zijn. Daarnaast hebben wij als doel dat inburgeraars een zo hoog mogelijk taalniveau leren.
Door extra instroom van asielzoekers stijgt het aantal inwoners dat moet inburgeren en uiteindelijk een plaats moet verwerven op de arbeidsmarkt en verder in de samenleving.
Minimabeleid
Armoede is een actueel thema door de hoge inflatie en energiekosten. Een laag inkomen kan diverse negatieve gevolgen hebben, zoals minder mogelijkheden om mee te doen in de samenleving. We bevorderen kansengelijkheid met minimaregelingen waardoor inwoners beter kunnen participeren. We zetten in op een groter bereik van de regelingen en een brede aanpak van armoede. We streven er naar dat alle kinderen in Amstelveen dezelfde kansen krijgen en mee kunnen doen in de maatschappij. Gezondheidsverschillen als gevolg van armoede proberen we te voorkomen.
In het vierde kwartaal van 2023 is de nota Kansengelijkheid, beleidsnota voor armoedebestrijding vastgesteld. Daarin is bepaald dat we inzetten op vereenvoudiging van gemeentelijke regelingen, meer keuzevrijheid en maatwerk voor inwoners en vergroting van het bereik van de regelingen binnen de budgettaire mogelijkheden.
Schuldhulpverlening
De gemeente voert de wet gemeentelijke schuldhulpverlening uit (Wgs). Balans schuldhulpverlening heeft als doel problematische schulden zo veel mogelijk te voorkomen en zo vroeg mogelijk te signaleren. Inwoners met problematische schulden krijgen ondersteuning met een integraal aanbod op maat.
Sinds 1 juli 2023 is de looptijd van het wettelijke schuldsaneringstraject (WSNP) en de gemeentelijke schuldenregelingen (schuldbemiddeling en saneringstrajecten) terug gebracht van 36 naar 18 maanden. Een adequate inzet op nazorg wordt extra belangrijk om terugval na afloop van het traject te voorkomen. Dat geldt ook voor de begeleiding bij de voorbereiding van schuldenregelingen.
In de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening is een verplichting opgenomen dat de gemeenteraad minimaal één keer per vier jaar een beleidsplan vast stelt dat richting geeft aan de integrale schuldhulpverlening aan de inwoners. Het huidige beleidsplan “De kracht van balans” loopt tot en met 2024. In 2024 wordt een beleidsplan schuldhulpverlening voorgelegd aan de gemeenteraad voor de periode vanaf 2025. Hierin wordt onder andere de structurele financiering van de wettelijke taken op het gebied van vroegsignalering van schuldhulpverlening opgenomen. Dit is nu nog niet toereikend belegd in de programmabegroting. Deze wettelijke verplichting is ingevoerd in 2021. Sindsdien is het aantal vroegsignaleringsmeldingen sterk gegroeid.
Actiepunten
Wat gaan we doen? | type | planning |
---|---|---|
Uitvoeren van re-integratie conform gewijzigde Re-integratieverordening. | Uitvoering | |
Koersdocument Werk en inkomen opstellen en uitvoeren | Uitvoering | |
Beleidsplan Schuldhulpverlening. | Raad | 4e kwartaal |
Implementeren beleidsnota armoedebestrijding. | Uitvoering |