2.1.4 Samenkracht en burgerparticipatie
Dit scherm bestaat uit maximaal 3 blokken:
- doelstellingen;
- actuele beleidsontwikkelingen en
- actiepunten.
Via het + teken worden de details zichtbaar. Als er geen details zijn wordt het blok niet getoond.
Doelstellingen
- Versterken sociale basis;
- Stimuleren betrokkenheid van inwoners bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van beleid, plannen en projecten;
Actuele beleidsontwikkelingen
Amstelveen ontmoet elkaar
Wij ondersteunen de ontwikkeling van de sociale basis via actieve buurtbewoners, maatschappelijke initiatieven en de welzijnsorganisatie. We subsidiëren goede ideeën voor sociale initiatieven in de buurt. En subsidiëren initiatieven die verbinding stimuleren met internationale inwoners.
Er blijft gewerkt worden aan coalities in de wijk van bewoners, sociaal werkers en zorgprofessionals met als doel een gelijkwaardige samenwerking en het jaarlijks opstellen.
De inzet van een wijkregisseur is een onderdeel van de aanpak ‘het versterken van de sociale basis in de wijken’.
- De functie van wijkregisseur wordt voortgezet en uitgebreid naar de wijken waar ook een behoefte ligt.
- Voor een gedegen uitvoering van het versterken van de sociale samenhang zijn de ontmoetingsplekken in de wijken belangrijk. Bewoners, gemeente en maatschappelijke partners hebben de wens geuit deze beter te benutten. Advies is om ontmoetingsplekken verder te ontwikkelen en/of door te ontwikkelen.
- Er is vanuit de wijk, gemeente en maatschappelijke partners behoefte aan het verbeteren van het buurtgerichte werken.
- De ervaringen van de eerste jaren uit ‘het versterken van de sociale basis in de wijken’ voortkomend uit de Visie op ontmoeten worden gebruikt om de visie te herijken en te kijken hoe initiatieven in een buurt nog meer gefaciliteerd kunnen worden door bewonersgroepen, wijkcoaches van Participe en de wijkregisseur. Hierbij wordt er geluisterd naar een buurt om horen wat er nodig is. Daarnaast wordt er ingezet op een betere samenwerking binnen het fysieke domein, sociale domein en op participatie: hiervoor wordt een samenwerkingsstructuur tussen de betrokken partijen opgezet om gebiedsplannen verder uit te werken.
- Dit betekent ook voortdurende aandacht voor de impact van internationalisering op de samenleving en de sociale cohesie.
Evalueren participatiebeleid voor de fysieke leefomgeving
Er is toegezegd aan de raad dat het participatiebeleid voor de fysieke leefomgeving na 1 jaar na de inwerkingtreding van de Omgevingswet geëvalueerd wordt. Voorbereidingen voor deze evaluatie vinden plaats in het laatste kwartaal van 2024.
Actiepunten
Wat gaan we doen? | type | planning |
---|---|---|
Voorbereiding evaluatie participatiebeleid fysieke leefomgeving (Omgevingswet) | Uitvoering | |
Plan van aanpak jongerenparticipatie met initiatiefvoorstel jongerenplatform van de gemeenteraad | Uitvoering |