3 Paragrafen

3.1 Lokale heffingen

Kwijtscheldingsbeleid

Gemeenten in Nederland kunnen gehele of gedeeltelijke kwijtschelding verlenen voor gemeentelijke aanslagen. Kwijtschelding wordt verleend indien een betalingsschuldige een laag besteedbaar inkomen heeft en vrijwel geen vermogen waardoor deze niet in staat is de opgelegde aanslag te betalen. Het gaat hierbij om een vangnetregeling.

Onder het huidige beleid kan kwijtschelding aangevraagd worden voor afvalstoffenheffing. In de begroting is hiervoor een bedrag opgenomen ad. € 414.000. De begrote kosten van kwijtschelding maken onderdeel uit van het tarief afvalstoffenheffing.

Gemeenten mogen geen ruimer beleid voeren dan de landelijke vastgestelde norm. De gemeente Amstelveen maakt gebruik van de ruimste wettelijke mogelijkheden die er zijn. Voor het maximaal kwijtschelden van het aanslag bedrag (100%), de kosten van bestaan (100%), en het toegestane financiële vermogen.

De wijze waarop en wanneer kwijtschelding kan worden verleend is vastgelegd in de Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen Amstelveen 2023 en verder uitgewerkt in de leidraad invordering Amstelveen.

Evenals in voorgaande jaren is gebruik gemaakt van de mogelijkheid vooraf kwijtschelding te verlenen op basis van de gegevens van het landelijke Inlichtingenbureau van het Ministerie van Sociale Zaken. Als uit het signaal van het inlichtingenbureau blijkt dat voldaan wordt aan de kwijtscheldingsnormen wordt automatisch vooraf kwijtschelding verleend. Burgers hoeven dan geen uitgebreid formulier in te vullen. Aanvragers waaraan geen automatische kwijtschelding kon worden verleend omdat bijvoorbeeld niet alle gegevens konden worden gecheckt, hebben daarna nog altijd mogelijkheid om een normale papieren kwijtscheldingsaanvraag in te dienen.
Reden voor afwijzing zijn in de meeste gevallen: een te hoog inkomen en/of een te hoog vermogen zoals één of meerdere autokentekens die op naam staan.

Deze pagina is gebouwd op 09/27/2023 14:59:28 met de export van 09/27/2023 14:51:27