3 Paragrafen

3.3 Onderhoud kapitaalgoederen

Beleidskader, achterstallig onderhoud en risico's

Registratie
Het assetmanagement wordt stap voor stap verbeterd. Het nieuwe beheersysteem wordt continu aangevuld met nieuwe data. Regelmatig worden nieuwe inspecties van de buitenruimte uitgevoerd die in het nieuwe systeem worden ingevoerd. Bij het verbeteren van het assetmanagement dient ook een duidelijke rol- en taakverdeling te worden vastgelegd, omdat meerdere afdelingen met de beheersystemen werken en een rol hebben in het actueel houden van de data.

Kwaliteitsniveau
Voor alle genoemde kapitaalgoederen geldt dat het onderhoudsniveau en de bijbehorende budgettaire middelen zich op een dusdanig niveau bevinden dat daarmee het door de raad vastgestelde kwaliteitsniveau bereikt en behouden wordt.

Beheerplannen / geen achterstallig onderhoud
De beheerplannen worden elk jaar financieel herijkt. Het Meerjarenprojectenplan Buitenruimte wordt indien nodig tussentijds via de P&C-producten financieel gewijzigd. In zijn algemeenheid kan worden geconstateerd dat de reguliere budgetten, reserves en voorzieningen toereikend zijn voor de onderhoudslasten, maar het budget voor wegenbeheer begint wel onder druk te staan. De afgelopen jaren is door verschuiving van projecten in de tijd een bedrag vrijgevallen in de voorziening gebouwen. Op dit moment worden geen (significante) risico’s en mogelijke tekorten verwacht bij de kapitaalgoederen.

Gebouwenbeheer: Instandhouding versus nieuwbouw/uitbreiding, andere functionaliteiten
Technische instandhouding van bestaande gebouwen is structureel gedekt via de vastgoedbegroting. Extra middelen voor nieuwbouw/uitbreiding van (onderwijs)gebouwen en investeringen in gebouwen als gevolg van nieuwe functionaliteiten en gebruikseisen vragen aparte dekking. De ervaring leert dat deze vraag om extra middelen zich regelmatig voordoet en grote bedragen betreft (onderwijs, raadhuis). Hoe hiermee om te gaan, samen met andere grote investeringsvragen, in relatie tot een inmiddels beperkte vrije ruimte aan eenmalige middelen is één van de hoofdvragen van ons duurzaam financieel beleid.

Deze pagina is gebouwd op 09/27/2023 14:59:28 met de export van 09/27/2023 14:51:27